Będziemy potrzebować:
- 1 margarynę
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajo i 1 żółtko + 1 jajko do posmarowania ciastek
- posypka (może być gruby cukier kryształ)
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojoną margarynę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W "górce" zrobić dołek i dodać jajka. Całość zagniatać do uzyskania jednolitej masy.Ciasto wkładamy na 30 min do zamrażalnika.
W tym czasie przygotowujemy 2 płaskie blaszki, na których rozkładamy papier do pieczenia.
Na podsypaną mąką stolnicę kładziemy ciasto i dzielimy je na mniejsze części. Rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm. Foremkami wycinamy wzory i układamy na papierze do pieczenia.
Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. grubym cukrem.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ( w zależności od piekarnika od 10 do 20 minut).
Ciastka wkładamy do metalowych puszek do skruszenia.
Smacznego!
Pięknie wyglądają. Jak złapie czas w weekend to zrobię. Pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają. Ja zrobiłam pierniczki- gwiazdeczki. na przyozdobienie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJakie słodkości, aż rącza sama chce po nie sięgnąć :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś smaka:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne i zrobię również, pozdrawiam i dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczka. Ja zrobiłam z podobnego przepisu i... już ich nie ma, zostały pożarte przez domowników ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Šikovná žienka!
OdpowiedzUsuńZapachniało świętami, zrobiło się smakowicie :)
OdpowiedzUsuń