piątek, 15 grudnia 2017

Kruche świąteczne gwiazdki

Do Świąt coraz bliżej :) Dlatego jeśli macie wolny weekend to zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche ciasteczka.



Będziemy potrzebować:
- 1 margarynę
- 3 szklanki mąki 
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajo i 1 żółtko + 1 jajko do posmarowania ciastek
- posypka (może być  gruby cukier kryształ)

  Sposób przygotowania:
 Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojoną margarynę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W "górce" zrobić dołek i dodać jajka. Całość zagniatać do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wkładamy na 30 min do zamrażalnika.
W tym czasie przygotowujemy  2 płaskie blaszki, na których rozkładamy papier do pieczenia.
Na podsypaną mąką stolnicę kładziemy ciasto i dzielimy je na mniejsze części. Rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm. Foremkami wycinamy wzory i układamy na papierze do pieczenia.
Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. grubym cukrem.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ( w zależności od piekarnika od 10 do 20 minut).





 Ciastka wkładamy do metalowych puszek do skruszenia.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają. Jak złapie czas w weekend to zrobię. Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wyglądają. Ja zrobiłam pierniczki- gwiazdeczki. na przyozdobienie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie słodkości, aż rącza sama chce po nie sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale narobiłaś smaka:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i zrobię również, pozdrawiam i dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciasteczka. Ja zrobiłam z podobnego przepisu i... już ich nie ma, zostały pożarte przez domowników ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapachniało świętami, zrobiło się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń