sobota, 28 października 2017

Jesienna, dyniowa kawa

Witajcie,
dzisiejszy wpis będzie kulinarny. Za oknem pada deszcz, jest szaro, dlatego warto się trochę pobudzić kawą. Czas na dynie w pełni, więc zapraszam Was do zrobienia dyniowej kawy z bitą śmietaną :-)

Będziemy potrzebować:
- 1 małą dynię Hokkaido
-1 łyżeczkę cynamonu,
- 4 goździki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu 
- cukier wanilionowy
- szklanka cukru trzcinowego
- mleko
- kawa mielona
-  bita śmietana
- ewentualnie posypka do kawy


Dynie kroimy na paski i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 min.
Następnie studzimy dynie i obieramy ją ze skórki.

Dynie blendujemy.

Przygotowujemy przyprawy:
1 łyżeczkę cynamonu,
4 goździki
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kardamonu


W rondelku zagotowujemy szkalnkę wody, dodajemy dynie, przyprawy i szkalnkę cukru trzcinowego. Można dodać odrobinę cukru wanilinowego.
Gotujemy około 15 minut.


Powstały syrop przecedzamy przez sitko do słoiczka i studzimy.


W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy do niego 2 łyżki naszego dyniowego syropu. Następnie ubijam mleko za pomocą trzepaczki.

 W międzyczasie przygotowuję 1/3 szklanki kawy.

 Do wysokiej szklanki wlewam mleko, po ściankach dodaję kawę. Całość dekoruję bitą śmietaną i posypuję moim ulubionym cynamonem.


Smacznego!

12 komentarzy: