dzisiejszy wpis będzie kulinarny. Za oknem pada deszcz, jest szaro, dlatego warto się trochę pobudzić kawą. Czas na dynie w pełni, więc zapraszam Was do zrobienia dyniowej kawy z bitą śmietaną :-)
Będziemy potrzebować:
- 1 małą dynię Hokkaido
-1 łyżeczkę cynamonu,
- 4 goździki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- cukier wanilionowy
- szklanka cukru trzcinowego
- mleko
- kawa mielona
- bita śmietana
- ewentualnie posypka do kawy
Dynie kroimy na paski i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 min.
Następnie studzimy dynie i obieramy ją ze skórki.
Dynie blendujemy.
Przygotowujemy przyprawy:
1 łyżeczkę cynamonu,
4 goździki
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kardamonu
W rondelku zagotowujemy szkalnkę wody, dodajemy dynie, przyprawy i szkalnkę cukru trzcinowego. Można dodać odrobinę cukru wanilinowego.
Gotujemy około 15 minut.
Powstały syrop przecedzamy przez sitko do słoiczka i studzimy.
W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy do niego 2 łyżki naszego dyniowego syropu. Następnie ubijam mleko za pomocą trzepaczki.
W międzyczasie przygotowuję 1/3 szklanki kawy.
Do wysokiej szklanki wlewam mleko, po ściankach dodaję kawę. Całość dekoruję bitą śmietaną i posypuję moim ulubionym cynamonem.
Smacznego!
Wygląda niesamowicie:) Niestety ja nie przepadam za tymi przyprawami:(
OdpowiedzUsuńMmmmm, aż mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie, pierwszy raz słyszę, że dynię można do kawy dodać:)
OdpowiedzUsuńWow, nie wpadłabym na to żeby zrobić kawę z dynią :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa, jak to smakuje... :)
OdpowiedzUsuńMňam :-)
OdpowiedzUsuńPá
Efekt końcowy strasznie smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje, polecam na jesienne chłody :)
UsuńWygląda przepysznie i efektownie :-))
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takiej kawie!!!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:) nigdy się z taką nie spotkałam..
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na kawę :)
OdpowiedzUsuń