środa, 7 czerwca 2017

Wiosenne ciasto z rabarbarem

Na targowiskach pojawił się już rabarbar, więc jeśli szukacie pomysłu na ciasto to do dzieła :)

Będziemy potrzebować:
  • rabarbar
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania


Mleko, margarynę i cukier rozgotowujemy w garnku i studzimy.


Dodajemy jajka, mąkę (przesiewamy przez sitko) i proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Wlewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. 


Na górę kładziemy obrany i pokrojony rabarbar.


Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok.50 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło.


Smacznego!

6 komentarzy: