Za oknem siarczysty mróz, a po domu rozchodzi się zapas cytrynowej skórki i cukru pudru.
Dzisiaj chciałabym pokazać jak usmażyć domowe oponki. Przepis jest prosty i każdy z łatwością może takie pyszności przygotować w domu.
Potrzebne składniki:
- 500g mąki pszennej typ 550 (użyłam Basi Ekstra wypiek)
- 500 g tłustego twarogu
- 50g cukru
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 żółtka z dużych jajek (L)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3-4 łyżeczki spirytusu (użyłam góralskiej wódki)
- cukier puder
- olej do smażenia
Ser rozdrabniam w maszynce do mielenia mięsa (można użyć zamiast tego blendera).
Do sera dodaję śmietanę i żółtka, szczyptę soli, całość mieszam łyżką do połączenia się składników.
Następnie dodaję pozostałe produkty i dokładnie mieszam w misce.
Na stolnicę przyprószoną mąką wykładam ciasto i zagniatam.
Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość 1,5 cm.
Przygotowuję foremki do wycinania kółek wkładając je do mąki.
Wykrawam oponki, a pozostałe ciasto znowu wałkuje i wykrawam, aż do skończenia ciasta.
Do garnka wlewam olej i podgrzewam go.
Wkładam oponki do rozgrzanego oleju i smażę - 2 minutki na każdej stronie.
Następnie wykładam je na serwetki papierowe, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Gdy przestygną posypuję je obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Dajcie znać czy wypróbowaliście przepis i jak Wam smakowało :)
Niebieska, sylikonowa stolnica pochodzi ze sklepu Ikea ;)
No ładnie, narobiłaś mi takiego smaka, że chyba pójdę po coś słodkiego... A tu już prawie północ.... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakie pyszności a ja nie mam sera:-(
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie, przepis ciekawy i wart spróbowania. Dzięki:-)
Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńTakie oponki robię od lat gdyż są to ulubione" ciasteczka" mojego syna:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłam serowe pączusie ale oponek jeszcze nie...
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają smakowicie :).
Właśnie miałam pytać o Twoją superową stolnicę ;).
Matko jakie pyszności;) Pozdrawiam SylwiaB
OdpowiedzUsuńMniam, mniam... Super wyglądają i pewnie tak samo smakują.:)
OdpowiedzUsuńPrzepis czeka w kolejce do wykorzystania. Znam ten przepis i czasami robię , ale ma ogromną wad!!!. Z oponek robi się opona na brzuchu ;) .
OdpowiedzUsuńUwielbiam serowe oponki😁
OdpowiedzUsuńHey dear! Loved your post and allready followed your blog, i want invite you to visit and follow my blog back <3
OdpowiedzUsuńwww.pimentamaisdoce.blogspot.com
Dzięki za przepis nie muszę biegać po internecie i szukać :)
OdpowiedzUsuń