sobota, 16 stycznia 2021

Karnawałowe oponki

 Za oknem siarczysty mróz, a po domu rozchodzi się zapas cytrynowej skórki i cukru pudru.

Dzisiaj chciałabym pokazać jak usmażyć domowe oponki. Przepis jest prosty i każdy z łatwością może takie pyszności przygotować w domu.



Potrzebne składniki:

  • 500g mąki pszennej typ 550 (użyłam Basi Ekstra wypiek)
  • 500 g tłustego twarogu
  • 50g cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 żółtka z dużych jajek (L)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 łyżeczki spirytusu (użyłam góralskiej wódki)
  • cukier puder
  • olej do smażenia

 

Ser rozdrabniam w maszynce do mielenia mięsa (można użyć zamiast tego blendera).

Do sera dodaję śmietanę i żółtka, szczyptę soli, całość mieszam łyżką do połączenia się składników.

 

 

Następnie dodaję pozostałe produkty i dokładnie mieszam w misce.

 


Na stolnicę przyprószoną mąką wykładam ciasto i zagniatam.

 


Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość 1,5 cm.

 


 

Przygotowuję foremki do wycinania kółek wkładając je do mąki.

Wykrawam oponki, a pozostałe ciasto znowu wałkuje i wykrawam, aż do skończenia ciasta.

 


Do garnka wlewam olej i podgrzewam go.

Wkładam oponki do rozgrzanego oleju i smażę - 2 minutki na każdej stronie.

 


 

Następnie wykładam je na serwetki papierowe, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Gdy przestygną posypuję je obficie cukrem pudrem.

 


Smacznego! 


Dajcie znać czy wypróbowaliście przepis i jak Wam smakowało :) 

Niebieska, sylikonowa stolnica pochodzi ze sklepu Ikea ;)

 

12 komentarzy:

  1. No ładnie, narobiłaś mi takiego smaka, że chyba pójdę po coś słodkiego... A tu już prawie północ.... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pyszności a ja nie mam sera:-(
    Wygląda fajnie, przepis ciekawy i wart spróbowania. Dzięki:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie oponki robię od lat gdyż są to ulubione" ciasteczka" mojego syna:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś zrobiłam serowe pączusie ale oponek jeszcze nie...

    Twoje wyglądają smakowicie :).

    Właśnie miałam pytać o Twoją superową stolnicę ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Matko jakie pyszności;) Pozdrawiam SylwiaB

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam... Super wyglądają i pewnie tak samo smakują.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis czeka w kolejce do wykorzystania. Znam ten przepis i czasami robię , ale ma ogromną wad!!!. Z oponek robi się opona na brzuchu ;) .

    OdpowiedzUsuń
  8. Hey dear! Loved your post and allready followed your blog, i want invite you to visit and follow my blog back <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis nie muszę biegać po internecie i szukać :)

    OdpowiedzUsuń